Dyslectici dubbel getroffen door faalangst!

Dyslectici en conceptuele denken krijgen door hun andere manier van denken hun problemen met lezen en schrijven, regelmatig negatieve feedback. Dat is onvermijdelijk. Zij voldoen niet aan de verwachtingen op school. Immers, iedereen kan toch leren lezen? Het leidt er vaak toe dat dyslectici en conceptuele denken niet worden begrepen, dom worden gevonden of tot het idee dat intelligente mensen niet dyslectisch of conceptuele denken kunnen zijn. 

Omdat taal zo belangrijk is in onze maatschappij en dyslectici en conceptuele denken daarin beneden verwachting presteren, kunnen angst, schaamte, prestatiedrang en vermijdingsgedrag het gevolg zijn. Dit zijn allemaal uitingen van faalangst. 

Het is daarom dat wij denken dat van alle problemen die dyslectici en conceptuele denken ervaren, de dyslexie of conceptuele denken zelf slechts ongeveer 25% voor haar rekening neemt. Dat is het moeite hebben met lezen, met schrijven, met het verwoorden van je verhaal, met het ordenen van je tijd en je werk.

De rest van de problemen wordt voor ongeveer 75% door faalangst veroorzaakt. Dat lijkt een erg groot aandeel, maar als je verder leest, zal dat duidelijker worden. Faalangst blokkeert de hersenen in het functioneren en verergert daarmee de dyslexie of conceptuele denken zelf. Met faalangst kun je leren omgaan, faalangst kan verminderen. Het directe gevolg daarvan is dat ook de dyslexie of conceptuele denken vermindert. De dyslexie of conceptuele denken zal daarmee niet verdwijnen, maar wordt wel beter hanteerbaar. Als de faalangst is verminderd, is het ook gemakkelijker om een eigen manier van werken te ontwikkelen. Daardoor zal de last van het dyslectisch of conceptuele denken zijn, nog verder afnemen. 

Wat is faalangst

Faalangst kan zich op veel verschillende manieren uiten:

  • last hebben van prestatiedrang;
  • last hebben van ondermijnende gedachten en gevoelens;
  • werk mee naar huis nemen om het nog eens na te kijken op fouten;
  • een promotie afwijzen omdat je bang bent daarin de mist in te gaan.
  • het uitstellen of helemaal uit de weg gaan van bepaalde werkzaamheden;
  • perfectionistisch zijn;
  • je in vergaderingen niet uitspreken uit angst een blunder te begaan;
  • bang zijn om door de mand te vallen, dat je collega's zullen zien dat je het toch niet kan;
  • angst voor beoordelingsgesprekken;